Liečivé huby
Liečivé huby majú zavedenú históriu používania v tradičných orientálnych terapiách. Súčasný výskum potvrdil a zdokumentoval veľa starých poznatkov. Interdisciplinárna oblasť štúdií o liečivých hubách bola vyvinutá a naďalej odhaľuje jedinečné a silné vlastnosti zlúčenín extrahovaných z najrôznejších druhov liečivých húb za posledné tri desaťročia. V súčasnosti sa oblasť rozrástla do veľmi plodnej oblasti. Moderná klinická prax v Japonsku, Číne, Kórei a ďalších ázijských krajinách závisí od prípravkov z húb.
U húb sa hodnotí ich nutričná hodnota a prijateľnosť, ako aj ich farmakologické vlastnosti. Najnovšie študované liečivé účinky húb zahŕňajú protinádorové, imunomodulačné, antioxidačné, radikály zachytávajúce, kardiovaskulárne, antihypercholesterolémiu, antivírusové, antibakteriálne, antiparazitárne, hepatoprotektívne a antidiabetické účinky. Väčšina štúdií v medicínskej vedách o hubách dnes zahŕňa aj protirakovinový účinok zložiek húb.
Hubové polysacharidy zabraňujú onkogenéze, vykazujú priamu protinádorovú aktivitu proti rôznym syngénnym nádorom a zabraňujú metastáze nádorov. Ich činnosť je zvlášť prospešná v klinikách, ak sa používa v kombinácii s chemoterapiou. Huby produkujú priaznivé účinky nielen ako liečivá, ale aj ako doplnky stravy alebo nutriceuticals. Tieto blahodarné zložky liečivých húb sa nepoužívajú len pri výrobe liečiv; tieto blahodarné účinky možno nájsť aj v hubách, keď sa používajú ako súčasť zdravej výživy.